Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stash – “Songs Through Iron”

© Tine De Wilde

We stonden als barman in een mooi hotel toen Stash er kwam overnachten. Het was de enige keer dat werkelijk al het personeel opeens veel meer werk had en collectief besloot om overwerk te doen. Gunther Verspecht en de rest van de band kwamen binnen. De groepsleden zaten aan de bar, maar Verspecht heeft zeker nog een dik uur handtekeningen gezet en foto’s laten nemen. Dat werd toen nog gedaan met een fototoestel. Het lijkt nu bijna middeleeuws. De frontman was zeer aimabel en bleef het personeel maar vragen stellen over het reilen en zeilen in een hotel. Hij draaide oprecht de rollen gewoon om. Daarvoor werd het woord ‘starstruck’ uitgevonden. De band had net een muzikale tsunami veroorzaakt met “Sadness“. De vorige single “Crystal Bowl Filled With Feathers” is zo mogelijk nog knapper dan die reusachtige tophit van Stash.

“Songs Through Iron” is de nieuwe single en we vinden de titel alvast prachtig. Laat ons nu eens kijken naar de lading die onder de noemer zit, het lied zelf. Het is niet lang, maar de eerste vijf seconden lijken heel erg op “Man With Harmonica” van Ennio Morricone. Van een geweldige intro gesproken! Het knappe aan de composities van Verspecht is het feit dat zijn songs tot de essentie worden herleid en toch staan als een gigantische Alpenberg; snaarinstrumenten en de stem die als een gouden mes door verzadigde lucht weet te snijden. Na een minuut wordt er een spaarzame samenzang in de song gelegd die het lied nog meer gelaagdheid geeft. De song zou kunnen opgenomen zijn in een studio in Nashville. De sfeer en de vibe zijn onmiskenbaar country, een beetje zoals Hank Williams of Willie Nelson met hun muziek uit de moerassen rond de Mississippi komen. Er wordt nog een schitterend pianostuk bijgevoegd en de gitaarsolo straalt een welgekomen rust uit. Tijdens het bruggetje verschuiven de instrumenten meer naar achteren zodat Verspecht de kans krijgt om zijn verhaal verder te vertellen. Mensen mogen ons echt niet meer vragen wat het beste nummer van Stash is. Misschien moeten we het antwoord schuldig blijven, maar het zal toch eerder een uitleg worden van een dik uur of meer omdat we meerdere songs van Verspecht zullen bejubelen. We zitten dan waarschijnlijk ergens aan de toog van een donkere, gezellige bar.

Op 8 november schenkt Stash ons met Songs Through Iron een nieuwe plaat. Op 14 september speelt Stash op de SED happening voor het goede doel in Lennik. De release van het album wordt gevierd op 13 november in JH Nijdrop in Opwijk. Check zeker de website van de band want er wordt uitgebreid rondgetrokken in Vlaanderen.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stash - "Crystal Bowl Filled With Feathers"

Eind oktober 2004 ging er een schokgolf door muzikaal Vlaanderen. Stash, de band rond frontman Gunther Verspecht, had een megahit te pakken…
AlbumsRecensies

Bounty - Samurai van Zuid (★★★½): Bounty is bouncy

De Belgische hiphopscene is als een ijsberg: een paar artiesten komen bovendrijven, maar het grootste deel ervan zit verscholen onder water. Bounty…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.