AlbumsRecensies

Daryll-Ann – Spring (★★★½): Het plezier spat er vanaf

Alleen al het openingsnummer, “Tom, Wilko And The Strange Bunch”, maakt dat het nieuwe album van Daryll-Ann meer dan welkom is. Een reünie van een van Nederlands indiekroonjuwelen zat er jarenlang niet in. Maar zeg nooit nooit, na Johan heeft ook Daryll-Ann de rijen weer gesloten en komen zowaar op de proppen met Spring. Het jaargetijde dat staat voor een nieuw begin. Dat begon allemaal op het verjaardagsfeestje van platenmaatschappij Excelsior Recordings. Om dat te vieren werden zoveel mogelijk label acts gevraagd een bijdrage te leveren op het verjaardagsfeest dat in Paradiso zou plaatsvinden. Dat beviel blijkbaar zo goed dat al het oude zeer verdween en Jelle Paulusma en Anne Soldaat zich richtten op het schrijven van nieuwe Daryll-Ann liedjes. Met Weeps bracht de band in 1996 een van de beste albums van het jaar uit volgens de muziekpers. Ook opvolger Happy Traum, dat in 1999 verscheen kreeg alle lof. Toch vertaalde zich dit niet in een commercieel (internationaal) succes, hoe graag de in Ermelo opgerichte band dat ook had gewild.

De verwachtingen waren dan ook hooggespannen vanaf het moment dat de band aankondigde dat ze met nieuw werk op de proppen zouden komen. Veertien nummers werden er in vijf dagen opgenomen in een studio in Haarlem. Zeven geschreven door Jelle Paulusma en de andere zeven door Anne Soldaat. We krijgen waar we op hoopten: ingetogen folk, rammelende garagerock en altcountry. Zoals het openingsnummer dat zo op een album van Wilco had kunnen staan. Het maakt gelijk ook duidelijk wat we ze gemist hebben. Het melodieuze, het melancholische waar de nummers mee zijn doordrenkt. Alsook de wendingen die de nummers soms maken, zoals we op “Everything I Knew” en “Forever Amber” al gelijk horen.

Vervolgens wordt er naar het eerste hoogtepunt toegewerkt dat “Life Can Be Amazing” ons inziens toch echt wel is! Stuwende drums van Jeroen Kleijn begeleiden het nummer naar het refrein, waar de herkenbare samenzang van de broers Paulusma en de gitaar van Anne Soldaat de rest doen. Het is zo’n uptempo nummer waar Daryll-Ann patent op lijkt te hebben, geheid dat dat het tijdens liveshows goed zal doen. Het was het weer samen live spelen dat het plezier terug bracht bij de band en dat plezier straalt af van het hele album. Noem het hun tweede jeugd waarmee ze de concurrentie wederom op grote achterstand weten te zetten.

Titelnummer  “Spring” is een heerlijk loom nummer met een heerlijke jazzy gitaarsolo, dat het tweede deel van het album inluidt. En waar sommige bandjes soms wel eens moeite hebben om de aandacht vast te houden, weet Daryll-Ann dat moeiteloos te doen. Uptempo nummers als “Cosmic Pudding” en “Through To You” maken dat je niet stil kan blijven zitten. En op “Our Song”, waar Bertolf Lentink lekker tekeer gaat op de slidegitaar, maar helemaal op afsluiter “I Found A Friend”, weten ze ons zelfs te ontroeren.

Het zijn de pakkende melodieën, de verrassende bruggetjes, en de wendingen die dit album een hoge plaats geeft in het oeuvre van de band. Waar de voorganger Don’t Stop meer een solo album was van Jelle Paulusma, is dit album alles wat we in onze stoutste dromen hoopten dat het zou zijn. Laten we hopen dat Spring het begin is van de wederopstanding van een van Nederlands beste bands en dat we nog vele jaargetijden van ze mogen genieten. Want dat is na het beluisteren van dit album wel duidelijk geworden: het plezier spat er vanaf en het blijft een herkenbaar eigen geluid hebben. De band die ooit op een school begon in Ermelo en die hortend en stotend tot stilstand kwam, heeft het plezier in spelen met elkaar weer gevonden. Dan zijn er alleen maar winnaars, de band zelf, maar zeker ook wij als luisterend publiek.

Daryll-Ann gaat dit najaar en begin volgend jaar op tournee door Nederland check de website voor uitgebreide speellijst

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “Life Can Be Amazing”, ons favoriete nummer van Spring, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Laura Marling - "No One's Gonna Love You Like I Can"

Laura Marling bracht haar eerste album uit in 2008 op 19-jarige leeftijd. In datzelfde jaar speelde ze direct voor een uitverkochte kleine…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jack White - No Name (★★★★): Terug naar het begin

Waar te beginnen met Jack White. Het genie achter The White Stripes heeft een carrière doorspekt met succes. Van stomende bluesrock bij…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joy Oladokun - "Drugs"

In 2015 brengt Joy Oladokun zelf haar debuut-ep Cathedrals uit, een jaar nadien haar eerste album Carry. Al vanaf het eerste moment…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.