AlbumsFeatured albumsRecensies

Nilüfer Yanya – My Method Actor (★★★★½): Memorabel meesterwerk

Fascinerend en ongrijpbaar; twee woorden waarmee we Nilüfer Yanya recentelijk nog bijzonder treffend omschreven. De Britse met Turks-Ierse roots wist al gauw hoge ogen te gooien met haar muzikale project. Debuutplaat Miss Universe – die we zonder twijfel met een perfecte score van vijf sterren gaven – uit 2019 toonde invloeden uit rock, triphop en jazz die zich moeiteloos wisten te vermengen door haar indiepop die vooral door het rauwe randje opviel. Sindsdien bleef de artieste met de regelmaat van de klok pareltjes op ons afvuren en nadat we met onder meer “Like I Say (I runaway)” en “Method Actor” al een tipje van de sluier opgelicht kregen, belooft My Method Actor een volgende ijzersterk wapenfeit te zijn.

My Method Actor ontstond uit het zwarte gat waarin menig artiest zich bevindt na een intensieve periode van touren. Toch was de overgangsfase tussen PAINLESS en haar gloednieuwe album ietwat meer beladen dan je zou denken. Yanya bevond zich namelijk niet alleen tussen albums, maar ook tussen twee plekken die ze op een moment in haar leven thuis zou noemen en twee platenlabels. Een nieuw hoofdstuk breekt dus meer dan ooit aan met haar plaat die geïnspireerd werd door methodacting, een acteertechniek bedacht door Lee Strasberg waarbij je vanuit je eigen herinneringen en gevoelens vertrekt om een personage zo realistisch mogelijk te vertolken. De artieste kon daarin een zekere gelijkenis vinden met muziek, want ook op podium keer je elke keer terug naar emoties die je misschien al lang opgeborgen had.

Een ietwat opdringerig gitaargeluid meldt het begin van My Method Actor en kan niet onopgemerkt voorbijgaan. “Keep On Dancing” heeft iets weg van de zorgeloosheid die gepaard gaat met zwoele zomermaanden. Nilüfer Yanya daagt ons daardoor meteen uit om te gaan grasduinen door onze herinneringen, maar weet met haar herkenbaar stemgeluid voor een zekere vorm van houvast te zorgen. De elektronische geluiden die op de achtergrond dansen, moeten genoegen nemen met een figurantenrol, maar wanneer de song zowaar moeiteloos overloopt in “Like I Say (I runaway)” worden de registers opengetrokken. In de context van het album komt het lied, dat we eerder al als single voorgeschoteld kregen, echter nog beter tot zijn recht.

Met meer dan vijf minuten op de teller is “Binding” een bijzonder lijvige compositie. Hoewel het tempo bewust teruggeschroefd wordt en we dus eerder voortgestuwd lijken te worden door een occasioneel briesje, blijft Yanya wel boeien. ‘Less is more’, lijkt zowat het motto te zijn dat de song geïnspireerd moet hebben. De song zet ons aan tot introspectie en doet ons even stilstaan bij het heden, terwijl de gitaarklanken als warme zonnestralen op onze huid branden. Net als op “Mutations” krijgen we een meer romantische benadering op haar eigen muziek te horen en dat zorgt voor een interessant hoorspel dat op z’n minst memorabel te noemen is, maar net zo goed kleur kan geven aan een godvergeten zondag.

Het absolute hoogtepunt van My Method Actor schuilt echter in “Ready For Sun (touch)”. De melancholische song blinkt vooral op vocaal vlak uit. Eens duister, dan weer zacht en melodieus kruipt het nummer in geen tijd onder je huid. Nilüfer Yanya zet haar stem in als een opvallend veelzijdig instrument, terwijl ze bij gelegenheid ook scherp uit de hoek komt. ‘Gone is the best you wish you had’, klinkt het waarna even later voor de nodige dramatiek gezorgd wordt door de toevoeging van strijkers. Een meesterwerk verborgen in het midden van een album dat ongetwijfeld vele harten zal veroveren.

Ook in de tweede helft blijft de artieste schijnbaar moeiteloos boeien. “Faith’s Late” profileert zich als een schitterend nazomerliedje dat nog wat extra punten weet te behalen door de toevoeging van een strijkersarrangement. De outro is er eveneens eentje om in te kaderen en daarmee toont de Britse dat ze aandacht heeft besteed aan elke seconde die we op haar derde langspeler te horen krijgen. Naar het einde toe mag het allemaal weer net dat tikkeltje steviger, alsof we weer wakker geschud moeten worden uit onze droom. “Made Out Of Memory” weet op de juiste momenten wat scherper uit de hoek te komen, zonder voor abrupte bewegingen te zorgen, terwijl de kers op een uitermate smakelijke taart gevormd wordt door “Wingspan”, dat de nakende stilte zowaar de hand reikt.

Waar de ene artiest net indruk wil maken door het hoge aantal titels op een langspeler, kiest Nilüfer Yanya meer dan ooit voor kwaliteit boven kwaliteit. Die keuze kunnen we meer dan smaken, want op My Method Actor toont ze niet alleen hoe creatief ze met klanken en woorden omgaat, maar ook hoe een zekere volwassenheid zijn stempel drukt op haar songs. Haar nieuwe langspeler is er dan ook eentje om van begin tot einde ongestoord te luisteren en dat elke keer weer opnieuw. Wie bang was dat Yanya haar hoogtepunt voorbij was, kan zich beter voorbereiden op wat ze ons ditmaal laat horen.

Nilüfer Yanya staat op 24 november in de Orangerie van de Brusselse Botanique. Een dag later kan je haar bij onze Noorderburen aan het werk zien in de Amsterdamse Melkweg.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Ready For Sun (touch)”, ons favoriete nummer van My Method Actor, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

686 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nilüfer Yanya - "Made Out Of Memory"

Nilüfer Yanya rijgt al enige tijd de sterren aan elkaar, maar blijft dat vooralsnog een beetje onder de radar van het echt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nilüfer Yanya - "Mutations"

Nilüfer Yanya, de Londense singer-songwriter met Turks-Ierse roots heeft het allemaal: ze is intrigerend, onvoorspelbaar en onmogelijk in een hokje te stoppen….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nilüfer Yanya — "Call It Love"

Wie nog eens wat verfrissende en vernieuwende indiepop wil horen, is bij Nilüfer Yanya al enkele jaren aan het juiste adres. Albums…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.