AlbumsFeatured albumsRecensies

Tindersticks – Soft Tissue (★★★★): Grillig, cinematografisch pad

Tindersticks_Soft Tissue

Tindersticks brengt deze week met Soft Tissue zijn veertiende studioalbum uit. De carrière van de band rond Stuart Staples overspant intussen ruim dertig jaar en daarin is de groep een genre op zich geworden. In de jaren negentig grossiert Tindersticks in sombere, filmische, door strijkers opgezwollen, dramatische songs waarop de niet zelden lugubere teksten van de frontman gedrapeerd worden. Vanaf de eeuwwisseling verdringen soulinvloeden de strijkers wat meer naar de achtergrond, en in recenter werk gaan soundscapes een interessant schaduwgevecht aan met de vertrouwde elementen. De hondstrouwe fans hoeven niet te vrezen: ook nu is de koerswijziging niet te bruusk en blijft Tindersticks zijn cinematografische zelve.

Stuart Staples woont tegenwoordig in Parijs, terwijl mede-oprichter David Boulter zijn thuis in Praag heeft. Daardoor staat de band bij elkaar fluiten quasi gelijk aan samen iets opnemen. Het dwangmatige aspect daarvan zit de rasmuzikanten van Tindersticks niet in de weg: bij elke song op Soft Tissue is het associëren geblazen met het ruige, oude landschap rond Nottingham van waaruit de band oorspronkelijk opereerde. Evengoed doemen beelden van steden van honderd tot honderdvijftig jaar geleden op: gure, natgeregende kasseien blinken in het licht van de straatlantaarns en straatboefjes in afgedragen pakken stuiven de smalle steegjes in als ze de hoefijzers van de paarden op de stenen horen tikken wanneer een koets met volk uit een hogere sociale klasse in aantocht is. Dergelijk beeld flitst onder andere voor onze ogen als de single “Always a Stranger” voorbij komt. In dit flikkerende walsje wordt om een verloren liefde getreurd. Wanneer de hoorns invallen, verdwijnt ook het zelfmedelijden naar de achtergrond.

De kracht van Tindersticks blijft dat ze je genadeloos een bad vol beelden in trekken. Het is er aangenaam zwelgen, zonder dat het opdringerig wordt. Het fijne aan opener “New World” bijvoorbeeld is dat elke eigen interpretatie mogelijk blijft. “New World” brengt ons door zijn triphop beats aan de oever van de rivier Avon in de havenstad Bristol. We kunnen er onze mislukkingen en foute beslissingen overpeinzen, tot een scheepsbemanning ons een nachtclub in trekt waar soul de boventoon voert. Wanneer de achtergrondzangeressen de boel overnemen met de verslavende tekst ‘I won’t let love become my weakness’ maakt een zinderend gevoel zich meester van ons hele lijf. 

Het belang van de eigen beeldvorming bezongen we ook al bij het uitkomen van single “Nancy” eerder dit jaar. Nergens wordt duidelijk over wie of wat het lied precies gaat. Je vertoeft in het universum van Tindersticks, waar het toegelaten is en zelfs aangemoedigd wordt met je gedachten af te dwalen. Onze favoriet op het hoogst verslavende Soft Tissue is voorlopig “Turned My Back”, dat voortdrijft op een vertraagde bastaard van een discobeat die uit de koker van Isaac Hayes had kunnen komen, en geleidelijk aanzwelt tot een soulvolle hymne die live ongetwijfeld tot een favoriet zal uitgroeien.

De lichte asverschuiving op Soft Tissue brengt Tindersticks dus niet van de wijs. Als deze groep – een voor een multi-instrumentalisten – bij elkaar komt, wordt een grillig pad uitgetekend waar minder alledaagse klanken van de cello, de trombone of de marimba hun plaats mogen hebben. Ze verliezen daarbij nooit het hogere doel uit het oog. Elke keuze moet de song dienen. Deze werkwijze levert voor de veertiende keer al urgente muziek op. Soft Tissue behoort nu zelfs al tot het mooiste wat het indrukwekkende oeuvre van Tindersticks te bieden heeft.

Op 15 oktober speelt de band in het Muziekgebouw in Eindhoven. De dag erna staat Tindersticks in Tivoli in Utrecht. Op 17 oktober is het de beurt aan het Koninklijk Circus in Brussel. Tindersticks zal op 10 maart 2025 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen optreden. Op 11 maart 2025 is er nog een concert in Le Carré in Amsterdam. Deze laatste twee optredens werden al aangekondigd als ‘with strings and guests’. Wie een ticket kon bemachtigen, mag een schitterende dwarsdoorsnede uit de catalogus van Tindersticks verwachten.

Facebook / Instagram / X / Website

Ontdek “Turned My Back”, ons favoriete nummer van Soft Tissue, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tindersticks - "Always a Stranger"

Tindersticks brengt op 13 september zijn nieuwe album Soft Tissue uit. Om de verse lp in te leiden werden reeds drie singles…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tindersticks - "Nancy"

Aanmaakhout is iets wat we nog steeds gebruiken om de barbecue deftig te laten ontbranden. In het Engels is dit het prachtige…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Tindersticks - "New World" & "Falling, the Light"

Sinds 1993 brengen de Britten van Tindersticks studioalbums, soundtracks en conceptplaten uit. Het gebeurt zelden dat er een jaar voorbijtrekt zonder een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.