LiveRecensies

Jamie xx @ Atomium: Deinend op dansbare golven

© CPU – Chris Stessens (archief)

Hoewel Jamie xx voor altijd onlosmakelijk verbonden zal zijn met The xx, heeft de Britse producer en dj intussen ook al onder eigen naam een mooi muzikaal parcours afgelegd. Afgezien van enkele singles kort na de pandemie liet hij ons maar liefst negen jaar wachten op een volwaardige opvolger van debuutalbum In Colour. Afgelopen jaar bleek de knaldrang in aanloop naar die nieuwe release echter zo groot, dat de man maar liefst vijf singles op de wereld losliet. De samenwerkingen met Robyn en Honey Dijon sprongen hierbij het meest in het oog, en het werd snel duidelijk dat In Waves veel meer mikt op het clubgevoel dan zijn voorganger.
Dat gevoel wenste Jamie Smith gisterenavond kracht bij te zetten met een exclusieve showcase voor De Morgen en Humo op een uiterst unieke locatie. Een van de negen bollen van het Atomium werd eenmalig omgetoverd tot een heuse dansvloer.

Als special guest op deze unieke avond werd Bolis Pupul onder de arm genomen. Komend vanuit de DEEWEE-stal zou hij als geen ander de kneepjes van het dj-vak moeten beheersen. Eerder rustig beginnend in het eerste halfuur van zijn set bouwde de Belg met Chinese roots gestaag op richting een dansbaarder middengedeelte waar samples van Planningtorock en Syclops de revue passeerden. De gelukkige winnaars waagden zich ondertussen aan enkele voorzichtige danspassen, maar gezien het tempo vervolgens weer daalde, verslapte ook de aandachtspanne bij het publiek. Als support act wordt het ook niet meteen verwacht om het vuur volledig aan de lont te steken, maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we toch misschien net dat tikkeltje meer hadden verwacht van een toch wel interessante artiest.

Na een vlotte change-over besloot Jamie xx er meteen stevig de pees op de leggen. “All You Children” opende de set en in een eerste halfuur dat bol stond van stevige beats en breaks was het vooral de nieuwe albumtrack “Waited All Night” die verraste. De samenwerking met Romy en Oliver Sim klonk verrassend stevig en neigde bij momenten zelfs naar het betere technowerk. Een combinatie die we een dikke tien jaar geleden quasi onmogelijk hadden geacht. Het tempo lag hoog en stilstaan was uit den boze in deze club voor één dag. “Fast Forward” van Floating Points werd er vervolgens nog duchtig tussen gemixt om uit te monden in dat heerlijke “Treat Each Other Right” waarbij Smith de vocal lekker liet galmen in de metalen constructie van het Atomium.

Naadloos switchte Jamie xx over naar een heel nieuwe dimensie in zijn set, waarbij we ons plots op één of andere Zuiderse bestemming waanden door de betere disco vibes te combineren met vrolijke vocals. De Brit laat zich gemakkelijk inspireren door verschillende muziekstijlen en brengt deze maar al te graag binnen in zijn eigen werk of tijdens zijn dj-sets. De overgangen verlopen zodanig vlot dat je wel eens zou durven vergeten hoeveel tempo- en genrewissels hij wel niet doorvoert tijdens het draaien.

Ervaring als knoppendraaier heeft Jamie xx natuurlijk in overvloed, want begin dit jaar overigens cureerde hij zijn eigen tijdelijke club The Floor in Londen, waarbij hij in samenwerking met andere interessante artiesten zoals Daphni en Charli xcx tien dagen lang heer en meester was over het Londense nachtleven. Een volledige onderdompeling in dat clubgevoel kregen we echter niet gisteren, daarvoor was de uiterst sobere rode belichting en de afwezigheid van visuals misschien wel verantwoordelijk. De aanwezigen maalden er echter niet om en lieten het zich allemaal welbevallen.

Net op het moment dat de set wat begon te kabbelen greep Jamie xx de gelegenheid om op te bouwen richting die andere nieuwe single “Baddy On The Floor“. Wie gisterenavond gehoopt had om ouder werk van de man of remixes van The xx te horen, was er helaas aan voor de moeite. Met zijn blik op de toekomst draaide Smith duchtig verder en “Bullit” van Watermat bleek het perfecte brugje naar single “Life” waarop de intro zowaar nog even een flamencosausje toebedeeld kreeg. Na dit laatste hoogtepunt werden we met “Ain’t No Stopping Us Now” de nacht ingestuurd en is het dus uitkijken naar de release van In Waves volgende week.

Op deze unieke locatie bewees Jamie xx nog maar eens een prima dj te zijn die graag grasduint in de verschillende dansbare genres die hem inspireren.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jamie xx - "Waited All Night" (feat. Romy & Oliver Sim)

Het heeft lang geduurd, maar The xx is terug van weggeweest. Nu ja, niet in de vorm die je misschien liever had…
AlbumsRecensies

Floating Points - Cascade (★★★★): We kunnen weer dansen op Floating Points

Sam Shepherd of Floating Points, de dj uit Manchester met een PhD in neurowetenschappen, kan je gerust een creatieve duizendpoot noemen. Zijn…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jamie xx - "Dafodil" (feat. Kelsey Lu, John Glacier & Panda Bear)

Het is bijna onmogelijk om niet door te hebben dat er binnen een kleine maand een nieuwe langspeler van Jamie xx in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.