InstagramLiveRecensies

Blackberry Smoke @ Ancienne Belgique (AB): Amusement krijgt voorrang

© CPU – Kris Kellens

In 2000 ontstond Blackberry Smoke, een band uit Atlanta, Georgia die naar eigen zeggen klassieke rock, country en blues combineert. Al redelijk snel konden Charlie Starr en zijn kompanen rekenen op een deftige fanbase, al zat het feit dat ze als voorprogramma van onder meer ZZ Top, Guns N’ Roses en Lynyrd Skynyrd konden optreden daar waarschijnlijk voor iets tussen. We zijn nu 24 jaar later en acht albums verder, en Blackberry Smoke doet het nog steeds even goed op muzikaal vlak. Qua formatie is er ondertussen wel wat veranderd: Preston Holcomb (percussie) kondigde in april aan te stoppen met touren en Brit Turner (drums) – broer van Richard Turner (bas) – overleed in maart na een gevecht van twee jaar tegen kanker. Een tumultueuze periode dus, al weerhoudt dat de Amerikanen niet om het beste van zichzelf te blijven geven.

Het is niet de eerste keer trouwens dat Blackberry Smoke in ons land passeert, want in 2018 stond de groep ook al in de Ancienne Belgique en toen mocht Quaker City Night Hawks de avond openen. Gisteren was die eer weggelegd voor Bones Owens, een rockmuzikant die met de deur in huis viel. Gitaren vlogen ons om de oren en aan zijn zijde stonden ook nog een bassist en een drummer. Helaas is het voorprogramma soms een ondankbare rol, wat ook hier het geval was. Dit was vooral te horen tijdens “Just in Case It Rains”, waar het gebabbel het rustige, intieme begin zowat overstemde. Gelukkig steeg het enthousiasme naarmate de set vorderde en kon onder meer “Rambler” op een luid applaus rekenen. Bones Owens was een degelijke opwarmer die sfeer kon scheppen bij het publiek dat wel geïnteresseerd was.

© CPU – Kris Kellens

En dan was het zover: Blackberry Smoke stond na zes jaar nog eens op de planken van de Ancienne Belgique. Met een bezetting van zes man vlogen ook zij er meteen in. Hoewel de groep eigenlijk op tournee is om hun laatste plaat Be Right Here, die dit jaar verscheen, voor te stellen, viel op hoe weinig liedjes van die plaat effectief werden gespeeld. Het eerste dat ze van die plaat brachten, was “Hammer and the Nail”, waarin de gitaren meer in de richting van country gingen en kwam pas als derde aan bod in de setlist. Enerzijds een vreemde keuze, maar anderzijds ook een logische: Blackberry Smoke was hier om hun fans tevreden te stellen en dan horen die oude klassiekers daarbij.

De band tussen de muzikanten op podium en de fans was dan ook hecht, want frontman Charlie Starr stopte bij momenten in “Waiting For Thunder” en “Waiting For The Tunder” met zingen, waarna het publiek bijna foutloos aanvulde. De zanger bewees een echte entertainer te zijn. Waar hij op de juiste momenten het publiek liet meezingen, konden we bijna een speld horen vallen tijdens intiemere liedjes. Starr controleerde zijn publiek als een Jedi Master en beloonde ze dan ook voor hun betrokkenheid. Toen een enthousiaste fan riep om “Rock and Roll Again” te spelen, werd dat verzoek zonder problemen ingewilligd. De gitaren en drums beukten er op los en ook het publiek ging wild.

© CPU – Kris Kellens

Het verzoeknummer spelen was slechts een van de vele voorbeelden van het spontane dat Blackberry Smoke uitstraalde. Het moest niet allemaal zo strak zitten of volgens de regels gaan, de zes mannen deden waar ze zin in hadden en zolang het publiek tevreden was, waren zij dat ook. Dat enthousiasme was duidelijk te zien op podium, want na “Waiting For Thunder” namen de muzikanten de tijd om even te jammen in wat een psychedelisch stukje leek te zijn. Brandon Still liet zich gaan met de synths, terwijl die vier gitaristen aanvulden en speelden wat ze voelden opkomen. Het leek alsof we meekeken naar een brainstormsessie in hun studio. Die sfeer en gezelligheid zorgde ervoor dat wij nog meer konden genieten van hetgeen ze brachten.

Toch was het niet altijd even vrolijk, want Blackberry Smoke bracht enkele keren de overleden drummer Brit Turner ter sprake. Starr vertelde dat er heel wat veranderd was sinds hun vorige show: een nieuw album en een nieuwe formatie. Al wil dat niet zeggen dat ze Brit vergeten zijn. “Like It Was Yesterday” en “Azalea” van die recente plaat werden dan ook opgedragen aan hem en de sfeer was toepasselijk intiemer tijdens die songs. Het is duidelijk dat de groep een hechte band heeft. Niet alleen door die opgedragen nummers, maar ook door hun constante interactie op podium. Blackberry Smoke was in de AB om zich te amuseren en speelde daarnaast ook nog eens een toffe show.

© CPU – Kris Kellens

Tijdens de bisronde werd alles er nog eens tegen aan gesmeten en liet Blackberry Smoke de remmen los. “Dig A Hole” was het eerste van de twee en de gitaren klonken nog ruiger dan ervoor, zo leek het. Afsluiten deden ze, hoe kan het anders, met “Ain´t Much Left of Me” en die klonk uitbundiger dan op plaat. Er was ruimte om mee te zingen en te klappen, maar ook om te jammen op podium en stukjes van andere nummers ertussen te spelen.

Blackberry Smoke bracht gisterenavond in de Ancienne Belgique een show waarbij sfeer centraal stond. Met vier gitaristen waren ook country en rock belangrijke elementen, al stak het niet zo nauw wat er gespeeld werd, zolang er maar gespeeld werd. De hechte band met het publiek werd gerespecteerd en de trouwe fans werden op hun wenken bediend. De Amerikanen moet je dus niks meer bijleren, ze zijn goed in wat ze doen.

Facebook / InstagramX / Website

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Richard Hawley @ Ancienne Belgique (AB): Altijd raak

Vorige maand deelde Richard Hawley nog de affiche van de crooner & roots rock-’n-rolldag van de Lokerse Feesten met Chris Isaak en…
LiveRecensies

Earl Sweatshirt @ Ancienne Belgique (AB): Minimalisme in het groot

Abstracte hiphopmuziek kan je je haast niet meer inbeelden zonder de input van Earl Sweatshirt. Elk album van de rapper en producer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Anthony Raneri - "Bones" (feat. Sam Tinnesz)

Het is al even geleden dat we nieuw werk van Anthony Raneri te horen kregen. Negen jaar om precies te zijn, want…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.