Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Suzanne Vega – “Rats”

© CPU – Marijke Crynen

In 1985 bracht de Amerikaanse Suzanne Vega haar debuutplaat Suzanne Vega uit met het bescheiden hitje “Marlene On The Wall“. In 1987 barstte de bom helemaal voor de singer-songwriter uit Santa Monica met de tophits “Tom’s Diner” en “Luka“. Elke zichzelf respecterende dj op een dorpsfuif draaide de nummers omdat succes op de dansvloer een dikke zekerheid was. In 1992 volgde het album 99.9 F waarmee Vega een cultstatus bereikte in het alternatieve circuit met kleinere hits zoals “Blood Makes Noise” en “In Liverpool“. De zangeres schonk nadien nog veel meer albums aan haar luisteraars, maar het grote moment aan de top was toen onherroepelijk voorbij. Maar dat moment had ze toch maar mooi gepakt!

Nu komt daar de nieuwe single “Rats” bij en we durven nu al schrijven dat de artieste van ondertussen 65 jaar oud een cool plaatje heeft neergepend. Het nummer gaat echt gewoon over ratten die in New York met miljoenen tegelijk in de riolen ronddrentelen. Het blijkt een metafoor voor de vele gelukzoekers die een nieuw leven in de grootstad bekijken als laatste strohalm. Volgens eigen zeggen liet Vega zich voor deze song inspireren door de muziek van Fontaines D.C. en we begrijpen het best wanneer we de schijf door onze koptelefoon jagen. Het nummer begint met een opzwepend ritme en Vega praat eigenlijk meer over de muziek dan dat ze daadwerkelijk zingt. Een coole gitaarpartij en synths die voor zotte achtergrondgeluidjes zorgen, het zit allemaal funky in elkaar. In het midden van de song krijgen we opeens een korte, gave orgelsound te horen, die gevolgd wordt door een groovy gitaarsolo. Eigenlijk is dit echt een speciaal schijfje en de zangeres houdt zich opmerkelijk staande in dit lied dat echte punkallures heeft. Goed gedaan van Suzanne, heel goed!

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Festival Dranouter 2024 (Festivaldag 3): Het jubileum in glans gevierd

Na twee staaltjes West-Vlaamse heerschappij met afsluiters Het Zesde Metaal en Brihang op vrijdag en zaterdag kwam het einde van de vijftigste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single khai dreams - "Rats"

Met twee albums en evenveel ep’s op hun naam kunnen we wel zeggen dat khai dreams sinds het debuut in 2017 niet…
InstagramLiveRecensies

Suzanne Vega @ Het Depot: Verzachtend kampvuur

Suzanne Vega werd als twintiger bekend met “Luka” en behoorde zo tot de eerste populaire vrouwelijke singer-songwriters van de late jaren 80….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.