InstagramLiveRecensies

Jokke @ Ancienne Belgique (AB): Thuiskomst op verplaatsing

© CPU – Frauke Cludts

Jokke in de grote zaal van de Ancienne Belgique. Als je het hem twee jaar geleden had verteld, zou hij het zelf misschien nooit hebben geloofd. De ‘zingerzongschrijver’ uit Leuven fietst al sinds voor het coronatijdperk doorheen zijn carrière, maar het is pas sinds zijn deelname aan De Nieuwe Lichting in 2022 dat zijn populariteit echt de lucht inging. Met een sterke onlineprésence als ultieme wapen wist hij een vrij grote fanbase uit te bouwen die zich vooral centreert rond de Leuvense jongere. Na zijn debuutalbum dat eerder dit jaar uitkwam werd het echter tijd om aan gebiedsuitbreiding te doen. In eigen stad gaf de Leuvenaar in het verleden al een spetterend optreden, dus zeggen dat de verwachtingen voor gisteren hoog gespannen waren, is slechts een understatement.

Niet dat we per se hoefden te vrezen dat zijn optreden op een sisser zou uitdraaien, want na die bewuste show in Leuven werd al duidelijk dat Jonas Van Langendonck eigenlijk gewoon gemaakt is om op de planken te staan. In deel twee deed hij daar gisterenavond zo mogelijk nog een schepje bovenop. Het podium was groter, dus dat betekent dat er plaats was voor een grotere bezetting en een vleugelpiano. De grotere zaal resulteerde bovendien in een nog luider meegejoel, waarbij we – vooral tijdens het laatste nummer “Zit Zat Zot” – de grond onder onze zolen voelden beven. Zowel muziektechnisch als gevoelsmatig kregen we een bijna perfecte show voorgeschoteld.

© CPU – Frauke Cludts

Openen deed de band met een lange, gelaagde intro die naadloos overliep in “Atelier”, dat diende als een introductie tot het personage dat Van Langendonck op het podium wilde voorstellen. De rest van het optreden hing dan vast aan zijn vertrouwde winkelkar, gevuld met ‘verhalen’ (oftewel alledaagse voorwerpen die symbolisch zijn voor zijn nummers), en daar werd dan ook voortdurend naar teruggegrepen in zijn bindteksten. Wat voor de doorweekte concertganger bij elk ander optreden misschien de drive uit het feest zou halen, bleek het voor deze specifieke setting dan weer een originele manier om een band op te bouwen met het publiek. Bij “Jozefientje” werd er naar goede gewoonte terug een ‘Jozefientje’ als gelukkige uit de zaal gekozen om het nummer aan op te dragen en dat nummer werd – complimenten naar de uitstekende liveband – afgesloten met een korte doch krachtige gitaarsolo. Jokke wil een totaalentertainer zijn, zo gaf hij ook al in zijn interview met ons aan. In de AB bewees hij alvast dat hij bijzonder goed weet hoe hij op de koord moet dansen die gespannen staat tussen verhalen vertellen en muziek spelen.

De emotionele hoogtepunten bevonden zich gisteren opnieuw bij het drieluik “Verdwijnen Is Slechts Een Idee”/ “Help”/ “Beekje Vol Verdriet”, dat telkens onderbouwd werd met een rijke mengeling aan gitaar en piano, en bovendien net dat tikkeltje meer op onze gevoelens wist in te spelen in vergelijking met onze ervaring in Het Depot. Om dan van onze sokken geblazen te worden met een adembenemend “Kuis Uw Ziel”, dat muzikale steun kreeg van een breakdown die evengoed in een alternatieve rockshow had kunnen voorkomen. Hij houdt wel van verrassingen, die Jokke. De verrassing van de avond bevond zich na ongeveer een uur, toen hij net na deep cut “Leven Om Te Leven” iedereen opriep om via sms het woord ‘Zandman’ te sturen naar een welbepaald nummer, waarna je prompt een berichtje terugkreeg met de aankondiging dat het gelijknamige nummer op 11 oktober uitkomt. Als dat geen coole marketing is, weten we het ook niet meer.

© CPU – Frauke Cludts

Zoals het mooie liedjes betaamt, kwamen die gisterenavond ook tot een einde: na een majestueus “Morsecode” – gitarist Niel Soetaert jamde een puike solo aaneen – zongen zelfs de Antwerpenaren onder ons over thuiskomen in “Leuven” en werd het optreden met een dubbele knal afgesloten: “C’est La Vie” en “Zit Zat Zot”. Jokkes passage in de Ancienne Belgique beitelt twee dingen in steen vast: de man is een echte rasartiest en kan met slechts één album een zaal van 2000 mensen bejegenen. We kunnen Jokke beslist een fenomeen noemen, maar ons besluit is het volgende: hij had de zaal zodanig goed bij de lurven, dat het eigenlijk niet uitmaakte of hij nu moppen tapte, de grondwet reciteerde of een circusshow opvoerde. Gelukkig voor ons – alle gekheid op een stokje – had hij zoals beloofd zijn muziekband mee en bewees hij dat die muziek toch wel hetgeen is waarin hij uitblinkt. Is Jokke dus een zanger? Jawel, maar eerder en vooral een artiest. Dat we uitkijken naar zijn toekomst in ons muzieklandschap behoeft dan ook geen verdere uitleg.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Atelier
Eeuwig En Altijd
Onverharde Weg
Zwart En Witte Was
Meer Dan Genoeg
Jozefientje
Verdwijnen Is Slechts Een Idee
Help
Beekje Vol Verdriet
Kuis Uw Ziel
Samen Slapen
Tegen Beter Weten In
Leven Om Te Leven
Zandman
Morsecode
Leuven
C’est La Vie
Zit Zat Zot

57 posts

About author
Van alle markten thuis. Mag het nog iets meer zijn?
Articles
Related posts
LiveRecensies

Bill Callahan @ Koninklijke Vlaamse Schouwburg: Zijn eigen zin

In samenwerking met de Ancienne Belgique vonden enkele bijzondere concerten plaats in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Niemand minder dan de…
InstagramLiveRecensies

The The @ Ancienne Belgique (AB): Te hoge verwachtingen

Wie het tot vorig jaar over The The had, sprak er voornamelijk over als iets mythisch dat uit een ver verleden afstamt….
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Jokke: 'Als je wil creëren, moet je zoveel mogelijk ruimte hebben'

Voor de Leuvense popartiest Jokke lijken de mogelijkheden eindeloos. Na onder andere een finaleplaats in de Nieuwe Lichting 2022, bracht hij dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.