AlbumsFeatured albumsRecensies

Berre – I’ll Call You When I’m Home (★★★): Aanstekelijke melancholie

De 23-jarige Berre Vandenbussche ging deze zomer vele Vlaamse festivals af en kon zo ook de Main Stage van Pukkelpop van zijn bucketlist schrappen. Ondertussen kan je Berre langzaamaan een gevestigde waarde noemen in ons land. Zo verovert hij al twee jaar de Vlaamse hitlijsten met hit na hit. Zijn eerste single “Say My Name” dateert namelijk uit mei 2022, waarna hij niet meer uit die lijst verdween. Nu komt de singer-songwriter na wat borrelen en de nodige ervaring eindelijk met zijn debuutalbum I’ll Call You When I’m Home.

Van het album dat twaalf nummers bevat, werden er al zeven op de wereld losgelaten. Hiermee gaf Berre ons dus al een duidelijk idee wat we mochten verwachten op zijn eerste langspeler. Van “Say My Name” tot “Happier”, maar ook zijn laatste single “Not Going Anywhere”. Allemaal zijn ze rustige popnummers die dus in de verwachte lijn liggen van zijn muzikale rijkdom. Deze lijn trekt Berre gewoon verder door op de nieuwe liedjes waardoor je op zijn album weinig verrassingen krijgt.

I’ll Call You When I’m Home bestaat uit de typische en aanstekelijke emotionele popballads waarmee de zanger bekend werd. Muzikaal begint het album sterk met uitbundige gitaar van “Thrill Of It All”. Hoewel de muziek dus goed in elkaar zit met verschillende ondersteuningen zoals gitaar en piano, vormt dit niet het belangrijkste ingrediënt in het Berre-recept. Dat is namelijk de zware en sterke stem van de zanger die je nummer na nummer inpalmt.

Het geheel heeft een rustgevende, relaxte sfeer, maar toch krijgen meer opgewekte songs als “Happier” en “Kissing Strangers” ook hun plaats op de plaat. Hoewel die muzikaal wat meer pit hebben door hun snelle tempo, krijgen we dezelfde thematiek die ook de andere liedjes stuurt. Een gebroken hart en innerlijke twijfels vullen namelijk de lyrics van de plaat. Met teksten als ‘It seems like everyone is in love, everyone but me’, kun je de thematiek pessimistisch noemen, maar in de eerste plaats is Berre eerlijk en open, wat zorgt voor een intieme sfeer die op het album overheerst. Een van de hoogtepunten komt er dan met een eerder positief liedje onder de titel “Not Going Anywhere”. Hier staat Berre namelijk klaar voor een ander die het moeilijk heeft. Deze mooie boodschap wordt ondersteund door een kalmerende sfeer die opbeurend werkt.

De meeste songs volgen dezelfde succesformule: een gitaar of piano met daarboven Berre’s innemende stem. Hoewel dit zeker werkt, ontbreekt de nodige variatie. Met zijn 35 minuten is I’ll Call You When I’m Home ook eerder een kort album. Omdat Berre al zeven singles uitbracht, hadden we toch wel een langer geheel verwacht om meer verrast te worden. Nu weten we al wat we krijgen en komt er bij het nieuwe werk niet echt iets meer dat ons volledig omver blaast. Dit wordt dan weer gecompenseerd met het feit dat zowel de al uitgebrachte als de nieuwe nummers niet teleurstellen en de nodige emotie teweeg brengen. De kwetsbaarheid die Berre naar voor brengt, blijft nazinderen. Ook de breekbaarheid in zijn stem op “Sing Alone” is hier een mooi voorbeeld van.

Met I’ll Call You When I’m Home geeft Berre ons een mooie debuutplaat. Hoewel we qua hoeveelheid van nieuwe nummers wat op onze honger blijven zitten, levert de zanger telkens wel kwaliteit. De zanger tilt kwetsbare parels naar een hoger niveau door ze het aanstekelijke hitgehalte te geven. Berre verovert nu al twee jaar Vlaanderen en dat succes zal met deze plaat zeker niet verminderen.

Dit najaar staat Berre in Kunstencentrum VIERNULVIER op 7 november, Trix op 15 november en Het Depot op 16 november. Deze shows zijn allemaal echter uitverkocht

Facebook / Instagram / TikTok / Website

Ontdek “Not Going Anywhere”, ons favoriete nummer van I’ll Call You When I’m Home, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Crammerock 2024 (Festivaldag 1): Rocken onder een grauwgrijze hemel

Het is de eerste dag op Crammerock in Stekene en het volledig uitverkochte festival wordt overschaduwd door grijze lucht en nattigheid de…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 3): Hit(te)effect

Festivaldag drie en het beloofde er eentje te worden die het label ‘memorabel’ zou kunnen krijgen. Op het hoofdpodium stonden met respectievelijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Berre - "Break 'Em All"

Popsterren uit eigen land zijn tegenwoordig terug aan een opmars bezig en daarin is Berre zeker een vaandeldrager. De jongeman uit Ternat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.