InstagramLiveRecensies

Ploegendienst @ Trix (Club): Mokum hard

© CPU – Mathias Verschueren

Nederpunk zit weer in de lift. Het genre regeerde in de vorige eeuw de undergroundscene en kende vooral in de jaren zeventig en tachtig zijn hoogtijdagen. Het was de uitlaatklep voor jongeren, andersdenkenden en voor iedereen die tegen alles was dat de Nederlandse regering van plan was. Helaas verdween het rond de eeuwwisseling uit de schaduw waar het altijd in bevond en verdwenen de felgekleurde hanenkammen uit het straatbeeld. Maar nu, anno 2024, lijkt het genre door bands als Hang Youth, Hard Voor Weinig en vooral Ploegendienst meer terug dan ooit tevoren. Die wilde haren is het genre doorheen de jaren wel kwijtgeraakt, maar nog altijd slaat het de kromme spijkers recht om het vervolgens precies op hun kop te tikken. Ook gisterenavond gebeurde dat, toen Ploegendienst de dienst uitmaakte in de clubzaal van Trix en alle spijkers ‘mokum’-hard op de kop klopte.

De groep neemt tijdens hun huidige tour steeds een opkomend raptalent mee en in Antwerpen was het de beurt aan ZLDR. Gezien de hoeveelheid shirtjes van de hoofdact doorheen het publiek, leek een opwarmer amper nodig en zag het ernaar uit dat de toeschouwers helemaal klaar waren om los te gaan. Helaas pakte dit anders uit en botsten Thomas en Julien Jacquemain op een mensenmassa waar totaal geen leven in zat. Nummers als “BALDADIG”, “JACQUEMAIN” en “FACEPLANT”, die allen evensterk klonken, kregen dansbenen maar niet aan de praat, terwijl het duo op de pompende beats continu de interactie met het publiek zocht. Nee, deze bewaarde haar danspasjes voor het hoofdprogramma en werkte het alles behalve mee met de bewegingseisen van het Menens hiphopcollectief. Het dak zat nog altijd op de zolder, al had het tweetal dit waarschijnlijk liever anders gezien.

© CPU – Mathias Verschueren

Waar het voorprogramma alle moeite van de wereld had om het publiek te laten bewegen, was het voor Ploegendienst kinderlijk eenvoudig om de even daarvoor stilstaande mensenmassa te doen exploderen. Hier had het niet veel voor nodig, want na de eerste gitaarriff van “Rattekop” ontstond er al een moshpit met een grote en intensiteit die we normaal enkel van de festivalweides kennen. Op het podium stond een even grote tornado met de naam Ray Fuego, die samen met zijn mannen het podium over denderden en de planken ervan stevig lieten schudden.

De groep was in vorm, kende geen genade en kwam niet om te praten. Nee, het schudde in hoog tempo de ene na de andere hedendaagse nederpunkhit uit haar mouw en was een uur lang de baas over de Antwerpse bovenzaal. Maar wanneer het wel praatte, gaf Fuego een middelvinger naar alles en liet het niemand ongeschonden. ‘100% anti-alles’ was het thema van gisterenavond en voor wie dat nog niet duidelijk was, zorgde het intens gebrachte “KZEGGWN!” dat ook die mensen volledig mee waren met de denkbeelden van Fuego en zijn mannen.

© CPU – Mathias Verschueren

Aan de agressie van Ploegendienst ontkwam niemand en leek gedurende de avond op geen enkel ogenblik in zwakte af te nemen. De groep wist met “Woutje In De Fik” de zaal stevig te doen ontbranden en deed dat tijdens het daaropvolgende en even sterk gebrachte “Zwijgrecht” moeiteloos over. Met “IK” eiste Ray Fuego het middelpunt van alle aandacht op en pakte de frontman vol succes voor de zoveelste keer die avond zijn moment om het publiek volledig om zijn eerder besproken middelvinger te winden. Iedereen gaf gehoor en zelfs de laatste stilstaande benen kwamen in beweging, waarna het op de tonen van “Schiphol” haar weg richting de dansvloer vond.

Dat Ploegendienst een succesvolle passage in het Antwerpse kende, merkten we wel toen de ‘we want more’-chants losbarsten na de laatste tonen van “Pikkie In Me Sok”. Waar het nummer tijdens Pinkpop nog diende als afsluiter van de set, was het in de clubzaal juist de opmaat naar de graag geziene encore en knalde de band, tot groot genoegen van de aanwezige fans, nog één keer volledig uit zijn voegen met “Baby Eter” en “Totaal Gestoord Persoon”.

© CPU – Mathias Verschueren

Ploegendienst trapte gisterenavond graag, maar vooral hard in de rondte en schopte tegen alle heilige huisjes aan, terwijl het alles goed deed wat het goed kon doen en een uur lang Mokum harde nederpunk van de bovenste plank bracht. Het trok iedereen mee in de rebellie tegen alles en ook wij waren zestig minuten lang honderd procent anti-alles. Althans, we waren tegen alles behalve Ploegendienst, want die speelde een meer dan uitstekende show en bracht een perfecte mix van opstandigheid en muzikaliteit.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

165 posts

About author
'Bongo' Bryan
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ski Mask The Slump God @ Trix: Open it up

SoundCloud-rap sterft stilaan uit. Wat in 2017 nog het dominante subgenre was in moderne trapmuziek valt vandaag de dag nog nauwelijks te…
InstagramLiveRecensies

Feeder @ Trix (Club): Een vat dat blijft geven

Er was een tijd, ergens rond de eeuwwisseling, dat Feeder de fm-golven van StuBru teisterde. De ene hit na de andere volgde…
InstagramLiveRecensies

Artemas @ Trix: Het web sluit zich

Artemas Diamandis, of kort gezegd Artemas, heeft er plots heel wat fans bij. De Engels-Cypriotische zanger maakte deze zomer namelijk de hitlijsten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.