AlbumsRecensies

Belaganas – Rock Bottom (★★★): Twee gezichten in zes liedjes

Belaganas is een term die sommige Amerikanen gebruiken om aan te geven dat iets belachelijk is of frustrerend. Het is tevens de bandnaam van frontmannen Joey J. en Shanker uit Phoenix, Arizona. Drummer Nick Wille complementeert het trio dat muziek maakt die leent van de punk, hiphop, grunge en toch vooral ook pop. Na een jarenlange stroom van singles volgt nu de ep Rock Bottom met zes nummers.

Waar de meeste bands nog volop in de jaren tachtig zitten, zoekt Belaganas het alvast een decennium verder. De clip van de steengoede single “Taming Strange” ademt in alles de Amerikaanse highschoolsfeer die we kennen van clips uit die tijd van Nirvana, the Offspring en jawel, Britney Spears. Maar wát een nummer is dit. Belaganas klinkt als een heerlijk stel boze boefjes dat alles zat is en iedereen tegen de schenen wil schoppen. ‘I think I need a nurse, my mind is full of dirt.’ De eerste keer ingehouden gezongen, maar dan slaan de stemmen over. Gooi het er maar uit jongens, daar is muziek immers voor. Ook de twee andere vooruitgeschoven singles klinken rebels en opwindend. Laat het monster in jezelf los en de overheid kan de kolere krijgen. De Beastie Boys knikken de heren tevreden toe.

Wat er daarna gebeurt op deze ep is maar moeilijk te verklaren. Waar de eerste helft van de plaat fris en spannend klinkt, gaat het in het tweede deel van kwaad tot erger. Het nummer “Love Me Away” opent met een vals pianootje, maar dan zetten Joey J. en Shanker een gezapig refrein in dat ze bijna vier minuten lang blijven herhalen. De rebelse jongens liggen ineens huilend op hun slaapkamer omdat hun vriendinnetje ervandoor is. In de club zie je bij een live-optreden alle meisjes naar voren dringen, aanstekers/telefoonlampjes de lucht in. De andere bezoekers zoeken hun weg naar de bar. Ook op het slotnummer “Rock Bottom” horen we geen boze punk-hiphoppers meer, maar een lieve boyband met bijbehorende teksten en muziek.

Rock Bottom lijkt twee doelgroepen tegelijk te willen bedienen. Geloofwaardig schakelen tussen alternatieve hiphop en slaapkamerpop en je identiteit behouden, dat kunnen alleen de hele groten. Zover is Belaganas nog niet. Een heel album lijkt dan ook nog ver weg. Ze leveren wel een paar héérlijke songs af op deze schizofrene ep. Zoals een Amerikaan zou zeggen: ‘belaganas’.

Instagram / Website / Facebook

Ontdek “Let It Burn”, ons favoriete nummer van Rock Bottom, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Offspring - SUPERCHARGED (★★½): Angstvallig relevant proberen blijven

In het begin van de jaren negentig lag The Offspring samen met Green Day aan de basis van de tweede punkgolf. Wie…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Offspring - "Come To Brazil"

De naam van het aankomende album, SUPERCHARGED, lijkt niet geheel toevallig gekozen. The Offspring heeft duidelijk de aan-knop op groen staan. Waar…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 4): Van Kidibul tot whiskey

De slotdag van Pukkelpop werd in de aanloop ernaartoe redelijk onthoofd door annuleringen van onder meer Queens of the Stone Age, The…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.