Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cymande – “Chasing An Empty Dream”

© CPU – Marvin Anthony

Dat Cymande überhaupt nog bestaat, grenst aan een klein wonder. De Britse band bracht in de jaren zeventig drie albums uit, maar die brachten destijds niet het gehoopte succes. Bovendien werden ze in het ’traditionele’ muzieklandschap dagelijks geconfronteerd met racisme en hun pionierswerk werd toen niet door iedereen erkend. Dat veranderde echter in de jaren tachtig en negentig, toen hiphopiconen zoals Grandmaster Flash en de Fugees de verborgen parels van Cymande (her)ontdekten en de composities sampleden. Cymande kwam pas echt weer tot leven met de documentaire Getting It Back: The Story of Cymande, waarna ze in de nasleep van dat succes na tientallen jaren opnieuw het podium betraden. Nieuwe muziek werd door bijna niemand verwacht, maar Cymande dook toch gezamenlijk de studio in, met Renascence als het onverwachte resultaat.

Het nieuwe album verschijnt pas eind januari, maar de Britse funk-soulpioniers sturen alvast een hoopvolle boodschap de wereld in met “Chasing An Empty Dream”. Het nummer gaat over de materialistische focus van de maatschappij en het belang van het herontdekken van de waarden en normen die de wereld vroeger tot een vreedzamere plek maakten. Cymande doet dit echter op zo’n manier dat het niet aanvoelt als een ‘vroeger was alles beter’-geprevel en daarin ligt een deel van de kracht van de muzikale ondersteuning. Hun groove, ritmiek en klanken klinken nog steeds even tijdloos en nemen de luisteraar mee op een springlevend avontuur. Er gebeurt behoorlijk veel in “Chasing An Empty Dream” en toch is alles mooi in balans en voelt het organisch aan. Na ruim vijftig jaar zonder nieuwe muziek pakt Cymande de draad dus weer op met een boeiend nummer.

Renascence verschijnt op 31 januari.

Instagram / Facebook / X

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

2131 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Cymande @ Ancienne Belgique (AB): Muziek is dé boodschap

Na ruim een halve eeuw krijgt Cymande eindelijk de waardering en erkenning die ze eigenlijk al van meet af aan hadden verdiend….
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Nieuwe drop namen van Paradise City met SBTRKT, Pegassi en Lefto Early Bird!

Een eclectische, ontspannen beleving, een brede, elektronische programmering en duurzaamheid als speerpunt: zo zet Paradise City zich al jarenlang in de festivalmarkt….
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 4): Dansen en daveren

Dour gaat dit weekend zijn laatste dagen in, maar aan een zomerse sfeer en onuitputbare muziekschatten was er op dag vier geen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.