AlbumsRecensies

Confidence Man – 3AM (LA LA LA) (★★★½): Alle buitenbeentjes naar binnen!

Voor de grap een band beginnen en er een paar jaar later de wereld mee rondtouren; het is iets waar heel wat beginnende songwriters die dromen van een grote doorbraak jaloers op zouden zijn. Voor Confidence Man is het echter al enige tijd gewoon de werkelijkheid. Janet Planet en Sugar Bones hebben in hun intussen bijna achtjarig bestaan de gekste dingen gedaan, maar het is hen uiteindelijk wel beginnen lonen. Na Confident Music for Confident People zette TILT het duo net voor de pandemie nog wat meer op de kaart, maar het lijkt pas nu te zijn dat ze echt vruchten kunnen beginnen plukken. Afgelopen zomer waren de Australiërs bijvoorbeeld nog een van de revelaties van Pukkelpop; niet alleen door een waanzinnige show, maar ook door een aantal ijzersterke nieuwe nummers.

Die worden nu dus verzameld op het nieuwe 3AM (LA LA LA), volgens de band zelf meteen ook hun beste werk – volgens het duo kunnen ze nu gewoon stoppen, daar ze nooit meer beter zullen doen. Maar er zit zeker een vorm van waarheid in die uitspraak, want album nummer drie is zonder meer een enorm sterke dansplaat geworden die je om de haverklap een shot adrenaline voorschotelt. En nog meer positief nieuws: nummers als “SO WHAT”, “I CAN’T LOSE YOU” en “CONTROL” slaan live ook in als een bom. Zo intens zelfs, dat de frontman er spontaan een bloedneus van kreeg op Pukkelpop.

Confidence Man windt er in elk geval niet al te veel doekjes om en trekt je met “WHO KNOWS WHAT YOU’LL FIND?” aanlokkelijk de club in met donkere dancepop. Een openingstrack die alvast veel goeds belooft en waarna de verwachtingen ook gewoon enorm goed worden ingelost. Het tempo blijft namelijk lekker hoog liggen met single “I CAN’T LOSE YOU” als bindmiddel tussen zwoel en dansbaar, hard en zacht. Plezier staat centraal, alle buitenbeentjes krijgen hun kans om helemaal los te gaan. En zo gaat het dus nog wel even door. ‘How can I control it / Hold hold it’ is een zinnetje dat nog door je hoofd galmt alvorens “SO WHAT” je helemaal tegen de grond mept. Fuck alles en vier het leven is de boodschap; een zekere vorm van agressie die er door de opzwepende instrumentatie ook helemaal uitkomt. Dat gaat hier vlot!

Het is daarom bijna jammer dat Confidence Man het tempo iets te vaak naar beneden haalt naarmate 3AM (LA LA LA) vordert. Dat gebeurt uiteindelijk wel geleidelijk aan, met het toepasselijke “BREAKBEAT” en het daaropvolgende, iets te lang durende “SICKO”, en moet gezegd dat we van dan af aan eigenlijk iets te veel op onze honger blijven zitten. “REAL MOVE TOUCH” krijgt zo bijvoorbeeld een nogal vreemde feature van de Brits-Jamaicaanse Sweetie Irie, terwijl “FAR OUT” weinig energetisch in hetzelfde badwater blijft weken. Daarom niet per se slecht, maar na dat vlammende begin voel je dat de punch wat verdwenen is.

In zekere zin zou je het ook een overgangsfase naar de wat gesofisticeerdere manier van dancepopnummers maken kunnen noemen, want tegen het einde van 3AM (LA LA LA) krijg je steeds meer het gevoel dat je naar een ander Confidence Man zit te luisteren dan in het begin van de plaat. De Australiërs lijken namelijk steeds meer hun tijd te hebben genomen voor de nummers, in plaats van er gewoon pure fun van te maken. “JANET” heeft bijvoorbeeld een meer dan degelijke songstructuur, terwijl je in “WRONG IDEA” onmiskenbaar de invloeden van Underworld terughoort.

Op zich allemaal verdienstelijke pogingen, maar met “3AM (LA LA LA)” krijgt het gelijknamige album toch nog een echt hoogtepunt als afsluiter. Bezwerend, duister en uiteindelijk toch nog een echte knaller: Confidence Man zet nog maar eens in de kijker waarom het vandaag niet meer als grap gezien mag worden. Het geheim van de Australiërs zit ‘m na al die jaren namelijk nog altijd in het feit dat ze zichzelf alles behalve serieus nemen, en net daarom kunnen ze zo makkelijk met de druk om. 3AM (LA LA LA) werd op die manier een plaat die gewoon plezant werd, maar hier en daar ook gesofisticeerd uit de hoek kwam. Aan de samensmelting tussen die twee werelden moeten Janet Planet en Sugar Bones wel nog een beetje sleutelen en misschien kan die vierde langspeler op die manier toch nog beter worden dan deze derde.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “SO WHAT”, ons favoriete nummer van 3AM (LA LA LA), in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2294 posts

About author
only love <3
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Confidence Man - "CONTROL" & "REAL MOVE TOUCH" (feat. Sweetie Irie)

Met een set die eigenlijk te gek voor woorden was ontpopte Confidence Man afgelopen zomer tot een van de revelaties van Pukkelpop….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Confidence Man - "All My People" (feat. Sweely)

Wie genoeg zelfvertrouwen heeft, die zou al eens uitbundig durven dansen op de electropop van Confidence Man en wie weet deed je…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2024 (Festivaldag 3): Hit(te)effect

Festivaldag drie en het beloofde er eentje te worden die het label ‘memorabel’ zou kunnen krijgen. Op het hoofdpodium stonden met respectievelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.