InstagramLiveRecensies

Togo All Stars @ Botanique (Rotonde): Een reis naar vreugde

© CPU – Marvin Anthony

Togo All Stars maakt graag de overstap naar de Lage Landen en voor het eerst dit jaar werd er nog eens in België gespeeld. Nadat vorig jaar onder meer de Ancienne Belgique werd aangedaan, werd nu de overstap gemaakt naar de Rotonde van de Botanique tijdens Les Nuits. Op de tweede mei werd zo het zwoele weer van de vorige dag nog enkele uurtjes langer doorgetrokken, want de band serveerde anderhalf uur aan fijne, Afrikaanse melodieën waarbij vooral nieuwste plaat Spirits de revue passeerde.

© CPU – Marvin Anthony

Voor het zover was, mocht eerst Kunde de honneurs waarnemen. Het project van Joram Kunde Boumkwo, een Belgisch-Kameroense rapper, producer en multi-instrumentalist, kwam zijn nieuwste album voorstellen in de Botanique en dat deed hij op zijn eentje. Daar wrong meteen ook het schoentje, want helemaal alleen kon hij zeker geen veertig minuten boeien, daarvoor waren de melodieën te leeg en de nummers te gelijkaardig. Hij serveerde namelijk een gezellige sound die erg smooth klonk met invloeden van soul en hiphop, maar door telkens hetzelfde tempo aan te houden en ook niet al te veel te wijzigen aan zijn flow, merkten we na een tijd dat het publiek liever begon te keuvelen. Dat de security niet veel later de mensen aanmaande om recht te staan, maakte niet echt veel verschil. Een deel verliet de zaal, een ander deel bleef stoïcijns kijken. Naar het einde toe werd er wel wat meer bewogen vooraan en ook de inleving van Kunde was vol passie en overgave, maar met een band zou hij zijn set zoveel boeiender kunnen maken.

© CPU – Marvin Anthony

Dan was het bij Togo All Stars toch wel een echte band die we te zien kregen. Met zijn tienen stonden ze op het podium en ieder lid leek wel een meerwaarde te brengen. Met “Kobi Lolo” stond eerst de band op het podium, waar al snel een leuke dansbare groove ontstond. Niet veel later kwam toen Aguey Cudjoe, de zanger van het gezelschap, op zijn dooie gemakjes het podium op getjaffeld. Maar die rust zou hij niet meer bewaren, meer nog met een gigantische glimlach zorgde hij meteen voor een goed gevoel in de zaal. De man genoot duidelijk van het podium, net als de rest van de band overigens.

Het muzikale talent van de band is niet vanzelfsprekend. De band bracht dan wel een mix van afrobeat en psychedelische sounds, er kruipt altijd heel veel experiment in iedere song. Zo is “Avaeme” een nummer van om en bij de tien minuten dat altijd hetzelfde tempo aanhoudt en op die manier ook tot het hypnotiserende doorgaat. Door er toch af en toe een experimentele break in te steken of een onverwachte groove, wist Togo All Stars wel altijd te verrassen. Het voodoogehalte was altijd heel groot en net daardoor bleven we ook vol intensiteit luisteren naar hetgeen Cudjoe ons toevertrouwde.

© CPU – Marvin Anthony

Dat viel ook op aan het voornamelijk nieuwe werk. Het rustgevende kroop daar nog meer naar voor, waardoor de groove af en toe wat zoek was, al is dat bij Togo All Stars relatief. De meer snellere nummers als “Adze Gbalo” zetten wel sneller de dansbeentjes aan het werk, maar zoals wel vaker bij zulke bands moesten het publiek en de band ook gewoon rustig opwarmen. Dat deed de zaal door te genieten van de volle blazers die altijd voor een rijke sound zorgden, in combinatie met de nodige synths en natuurlijk heel leuke percussie.

Toch werd het voor de band naar het einde toe steeds belangrijker om ook het publiek te benadrukken te genieten van het leven en hoe doe je dat beter door te zeggen dat iedereen ‘gelukkig’ moet zijn. Door nog iets meer snelheid en tempo in de muziek te steken en de boodschap vol overtuiging te zingen, voelden we gewoon één grote gelukzaligheid door de zaal resoneren. Het ging zelfs zo ver dat zelfs de security zich af en toe aan een dansje waagde om het geluk te omarmen. Togo All Stars liet in Botanique duidelijk niemand onbewogen.

© CPU – Marvin Anthony

Op die manier serveerde band anderhalf uur aan goeie vibes met vooral een heel positieve noot om een dag op af te sluiten. Je kan jezelf niet ongelukkig voelen tijdens de set van de band door de hoeveelheid geluk die op het podium staat, maar ook de vele glimlachen bij de bandleden. Zo straalden ze natuurlijk ook af op het publiek dat zich als een echte voodoopop liet meenemen in de wereld van Togo All Stars zonder daarbij echt pijn te ervaren, maar vooral veel geluk en optimisme mee te nemen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Kobi Lolo (intro)
Bring It Out Yourself
Avaeme
Zon Kede
Afidemanyo
Adze Gbalo
Sedote Gandji
Elatiwo
Kokoko
Plenty Shot
Wake Up Your Spirit
Fa Kan Masa
Way out of Sadness (Funky Highlife)

3682 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Abby Sage @ Botanique (Witloof Bar): Ruwe indiediamant

Op een dag vergiste Abby Sage zich toen ze een demo op haar SoundCloud-pagina wilde uploaden en na een nachtje slapen ontplofte…
LiveRecensies

Zimmer90 @ Botanique (Orangerie): Van slaapkamer naar feestkamer

Geef de mannen van Zimmer90 een podium en ze zijn de gelukkigste wezens op aarde. Het Duitse drietal uit Stuttgart mag gelukkig…
LiveRecensies

Hot Garbage @ Botanique (Witloof Bar): De vuile grot

Garagerockbands zijn van alle tijden en ook van alle plaatsen. Hot Garbage komt uit Toronto in Canada en brengt al sinds 2017…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.